آیتالله قائممقامی که در حاشیه بازدید از سایت «آینده» و گفتگوی مشروح در رابطه با تشکیل اتحادیه علمای شیعه اروپا و مجلس عالی شیعیان آلمان به پرسش خبرنگار سرویس سیاسی «آینده» نيز پاسخ داد، افزود: همانگونه که رهبر معظم انقلاب، امسال را سال اصلاح الگوی مصرف نامگذاری کرده و به سادهزیستی نیز به عنوان یکی از معیارهای انتخاب رئیسجمهور تأکید فرمودند، این موضوع از نظر دینی و اجتماعی اهمیت بسزایی دارد، اما نباید در بررسی مفهوم سادهزیستی دچار سادهاندیشی شد و ساده زیستی را تنها در حیطه زندگی شخصی فرد در نظر گرفت.
وی توضیح داد: اصولاً یکی از بزرگترین اشتباهات این است که ما میان نشانههای دینداری در حوزه حیات فردی با نشانههای دینداری در حوزه زندگی اجتماعی خلط نماییم. اگر ما پذیرفتیم که دین علاوه بر فرد، در خصوص سعادت و سامان جامعه نیز نظرها و توصیههایی دارد، در این صورت قطعاً نمیتوانیم شاخصهها و نشانههای یکسان و یک شکل از دینداری در دو حوزه فردی و اجتماعی ارائه دهیم. بیتردید آنچه که نشانه دینداری در زندگی شخصی و حیات فردی است، نمیتواند عیناً نماد و نشانه دینداری در زندگی اجتماعی و حیات جمعی باشد. بنابراین وقتی از ویژگیها و صفات لازم برای برخورداری افراد از مناصب و مسئولیتهای اجتماعی سخن گفته میشود، باید توجه داشت که نصاب و نُرم این صفات و شرایط برای یک فرد عادی که فقط عهدهدار مسئولیتهایی در حوزه زندگی شخصی و فردی میباشد، مثلاً فقط پدر یک خانواده است، با کسی که مسئولیتهای بزرگی همچون وزارت و یا ریاستجمهوری را در جامعه به عهده دارد، بسیار متفاوت است.
رئیس مجلس عالی شیعیان آلمان خاطرنشان کرد: صفاتی همچون عدالت، پاکدستی (پاک دست بودن) و سادهزیستی، همگی وقتی در حوزه جامعه، سیاست و حکومت مطرح میشوند و در رابطه با صلاحیت افراد صاحب منصب و مسئولیت در جامعه مورد بحث قرار ميگيرند، مفاهیمی بس فراتر و گستردهتر پیدا میکنند.
آیتالله قائممقامی با تأکید بر این که سادهزیستی یک مسوول، ابعادی بسیار گستردهتر از سادهزیستی یک فرد عادی دارد، افزود: برای یک مقام مسئول به ویژه فردی که در جایگاه رئیسجمهوری قرار میگیرد و مسئول هزینه کردن صدها هزار میلیارد تومان از اموال بیتالمال در یک سال است، مهمترین بعد سادهزیستی، سادهزیستی و صرفهجویی در هزینه کردن از اموال عمومی و حقوق مردم و جلوگیری از اسراف، تبذیر، حاتمبخشی و انجام هزینههای غیرضروری است.
رئیس اتحادیه علمای شیعه اروپا در خاتمه گفت: البته این که یک مقام مسئول در زندگی شخصی هم اهل زهد و دوری از تشریفات و تجملات باشد، با ارزش است، اما مهمتر از آن، مشی حکومتی فرد و رفتاری است که وی در مقام مسئولیت دارد و موجب فرهنگسازی در میان سایر مسئولان و مدیران کشور میشود و اگر موضوع سادهزیستی در ابعاد مدیریتی و اجتماعی وجود نداشته باشد و تنها بر سادهزیستی در زندگی شخصی تبدیل شود، به جای یک ارزش، به ضدارزش تبدیل شده و چه بسا به ریا و زهدفروشی بینجامد.
لینک به منبع مصاحبه
دیدگاه خود را بنویسید